Yurt Dışı Marka Tescili: Madrid Protokolu Marka Tescili (WIPO)
Yurt Dışı Marka Tescili Türkiye, 01.01.1999 tarihinde Markaların Uluslararası Tesciline ilişkin Madrid Protokolü ‘ne imza atmıştır. Madrid Protokolü marka tescil sistemi yurt dışında pazar payı olan firmalara çok büyük avantajlar sağlamaktadır.
Madrid Protokolü çerçevesinde markanızın tescilinin yapılabilmesi için, önce menşei ülkede, yani Türkiye’de markanızın tescilli olması yâ da tescil için başvurusunun yapılmış olması zorunludur. Sistemin en önemli avantajları; Tek bir dil kullanarak ve tek bir ücret ödemek koşuluyla yapılacak olan bir uluslararası başvuruyla toplam 76 dünya ülkesinde marka tescil imkânı sağlamasıdır.
Lütfen Dikkat !
İhracat yapmıs oldugunuz ülkelerde tanıtmıs oldugunuz marka/markaları, kendi ülkelerinde tescil ettirmek isteyecek fırsatçı firmalar olabilir. Ya da,Türkiye’de aynı sektörde faaliyet gösteren ihracatçı rakip bir firma, sizin azımsanamayacak oranlarda feda ederek yapmıs oldugunuz reklam ve tanıtım sonucu belirli bir noktaya getirmis oldugunuz markayı kullanarak hazıra konabilir ve tescil ettirebilir. Böyle bir olay sonucu mahkeme kararı mallarınıza gümrüklerde el konulma riski mevcuttur. Bu tip olayların vukuu bulması halinde, söz konus marka üzerinde gerçek hak sahibi oldugunuzu yetkili mercilere veya yargıya ispat etmek, hem zaman, hem de maddi ve manevi açıdan çok büyük kayıplar demektir.
Bugünkü tarih itibariyle Madrid Protokolüne kayıtlı üye ülke sayısı 76 olup, buradaki WIPO linkinden üye ülkelere ulasabilirsiniz.
Madrid Protokolü’ ne üye ülkeleri ve ücretleri daha anlasılır bir sekilde listelemek için lütfen tıklayınız.
Madrid Protokolü Marka Tescil islemleri ile ilgili sorularınız için ofisimizle irtibat kurabilirsiniz.
DOĞRUDAN TESCİLİ İSTENEN ÜLKEDE BAŞVURU
Tek tek her ülkenin yetkili Patent ve Marka Ofisine ulusal basvuru yaparak, münferit tescil basvurusu da yapılabilmektedir. Özellikle Madrid Protokolüne ve Avrupa Topluluguna üye olmayan ülkelerde bu islem yapılmaktadır. Bu sekilde verilen bir marka tescili sadece o ülke sınırları içerisindeki marka hakkı için geçerlidir. Diger ülkelerde de ayrı ayrı basvurular yapılacagı zaman, 6 aylık süreyi asmamak sartı ile basvurusu ilk yapılan ülkeden alınan bir mense memleket vesikası (rüçhan hakkı belgesi) ile, diger ülkelerdeki basvuru tarihi ilk yapılan ülkedeki basvuru tarihi olarak sicile kaydedilmektedir.
Yurtdısı Bireysel Marka Tescil islemleri ile ilgili sorularınız için ofisimizle irtibat kurabilirsiniz.
TOPLULUK MARKASI TESCİLİ (OHIM)
Avrupa Birligine üye olan ülkelerin tümünde geçerli olan bir marka tescil sistemidir.
Tescil Basvuruları, İSPANYA’nın Alicante sehrinde bulunan; Dahili Pazara Uyum Ofisi (Office For Harmonization In The Internal Market) OHIM aracılıgıyla yapılmakta ve yürütülmektedir. Türkiye, Paris Sözlesmesi ve Dünya Ticaret Örgütü Antlasması’na katıldıgı için, Türk vatandasları ve firmaları da bu sistemden yararlanabilmektedir. Topluluk tescilinin avantajları; bireysel tescile göre avantajı, tek tek ülkelere basvurmak yerine tek bir basvuru ile AT ülkelerinde tescil imkanın olması, Madrid Protokolü Tesciline göre avantajı ise, Türkiye’deki (yada mensei her hangi bir ülkedeki) tescile bagımlı olmamasıdır. Topluluk tescilinin dezavantajı ise; tescil sürecinin uzun olması vemarka basvurusunun üye ülkelerden sadece 1 tanesinde reddedilmesi halinde, reddin tüm üye ülkeleri kapsaması ve markanın kabul edilmemesidir. Bugünkü tarih itibariyle Avrupa Toplulugu’na üye
ülke sayısı 27 olup, buradaki OHIM linkinden üye ülkelere ulasılabilir.
Topluluk Tescil islemleri ile ilgili daha detaylı bilgi için ofisimizle irtibat kurabilirsiniz